Φυσικοί Χυμοί από Φραγκόσυκο

Προφίλ

Η en Mani ιδρύθηκε το 2015 στην Αρεόπολη Λακωνίας με σκοπό την βιολογική καλλιέργεια, την μεταποίηση, την συσκευασία και την διακίνηση πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων της Μάνης.

Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας μας είναι η επεξεργασία του φραγκόσυκου, γνωστό και ως παπουτσόσυκο, στην ιστορική περιοχή της Μάνης. Το βασικό μας προϊόν είναι ο πουρές φραγκόσυκου, ο οποίος παράγεται από τα πιο ώριμα φρούτα που καλλιεργούνται με βιολογική μέθοδο στην περιοχή μας. Κατά τη διάρκεια του έτους ο πουρές διατηρεί τη φρεσκάδα του καθώς αποθηκεύεται σε βαθιά κατάψυξη και χρησιμοποιείται για να παραχθούν οι φυσικοί χυμοί από φραγκόσυκο και τα φρουτοποτά.

Όραμα

Σκοπός της εταιρείας μας είναι να θεμελιώσουμε μία ποιοτική και υγιή αγορά των προϊόντων της περιοχής μας, παράγοντας βιολογικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και δομώντας μαζί με τους συνεργάτες μας σε όλη την Ελλάδα μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης.

Λίγα λόγια για το Φραγκόσυκο

Το ταξίδι του Φραγκόσυκου ξεκινάει από το Μεξικό, το εθνικό φυτό της χώρας και σύμβολο της σημαίας τους. Σύμφωνα με τον μύθο , οι θεοί είπαν στους Αζτέκους να χτίσουν την πρωτεύουσα εκεί που θα δουν έναν αετό να σκοτώνει ένα φίδι , καθισμένος πάνω σε μία φραγκοσυκιά. Αυτό συνέβη πάνω σ’ ένα βράχο , σ’ ένα νησί μέσα σε μια λίμνη , όπου έχτισαν το Τenochtitlάn , που θα πει <<φραγκόσυκο πάνω σε βράχο >>, που σήμερα είναι η πρωτεύουσα του Μεξικό.
Μετήχθη στις μεσογειακές χώρες από τους Ισπανούς θαλασσοπόρους το 1500 μ.Χ. και διαδόθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελεί πια βασικό στοιχείο του μεσογειακού τοπίου .
Στη Μάνη εμφανίστηκε μέσω των εμπορικών συναλλαγών των ντόπιων με τους πειρατές κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας . Σύντομα εξελίχθηκε σε τοπική καλλιέργεια λόγω της αντοχής του στο έντονα ξηρό κλίμα της περιοχής αλλά και των γευστικών και πλούσιων σε θρεπτικά στοιχεία καρπών και φύλλων.
Οι Μανιάτες είχαν εφεύρει ειδικά εργαλεία με την βοήθεια των οποίων συνέλεγαν και καθάριζαν τους αγκαθωτούς καρπούς , έτσι προχώρησαν πολύ γρήγορα στην εκμετάλλευση του φύλλου και του καρπού.
Στις μέρες μας το φραγκόσυκο ανήκει στην οικογένεια των super foods με αρκετές μελέτες να αναδεικνύουν τις ευεργετικές, για τον άνθρωπο, ιδιότητες του.